Soorten verzekeringen
Hieronder vind je de uitleg van diverse verzekeringen die je kunt afsluiten voor je woning, je voertuigen, op jezelf of een ander en om kapitaal op te bouwen.
Woonhuisverzekeringen (premievergelijker):
- Opstalverzekering: biedt dekking voor schade (bijv. storm- of brandschade) aan de woning en is verplicht. Het verzekerde bedrag hangt af van de herbouwwaarde van de woning. Kun jij besparen? Doe hier de vergelijking.
- Inboedelverzekering: dekt schade aan spullen in je huis (bijv. inbraak, waterschade). Er zijn verschillende soorten inboedelverzekeringen. Het verschil tussen deze verzekeringen zit in de mate van dekking bij schade. Vergelijk de premies en voorwaarden.
- Glasverzekering: een glasverzekering kan vaak meeverzekerd worden op de inboedelverzekering (of die sluit je los af). Premie berekenen?
- Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren: deze verzekering is niet verplicht, maar wel zeer sterk aan te raden. Deze vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen. Vind hier de beste premie.
- Rechtsbijstand: biedt dekking voor juridisch advies, belangenbehartiging en geeft een kostenvergoeding (bijv. arbeidsconflicten, wonen, verkeer, financieel). Vergelijk de premies goed. Er zitten grote verschillen in.
Overige verzekeringen:
- Autoverzekering: een motorijtuig (bijv. jouw auto) moet minimaal WA-risico verzekerd zijn. Daarnaast kun je ook nog een cascoverzekering afsluiten op je motorrijtuig. Je hebt keuze uit twee cascoverzekeringen. Dit zijn volledig casco (all-risk) en beperkt casco. Vergelijk jouw autoverzekering. Tip voor je autoverzekering, zie: tips op onze site.
- Reisverzekering: dekt de zaken tijdens jouw vakantie/reizen.
- Zorgverzekering: voor de meeste mensen is deze verzekering geregeld, zodat je zaken uit het basispakket vergoed krijgt. Een aanvullende dekking kan los afgesloten worden o.b.v. jouw eigen wensen. Veelal loont het de moeite om dit jaarlijks te vergelijken. Vergelijk alle verzekeringen voor de beste premie.
- Fietsverzekering: dekt de schade aan de fiets en bij diefstal.
- Camperverzekering: dekt de schade aan en door jouw camper.
- Dierenverzekering: dekt medische kosten en kosten veroorzaakt door huisdieren.
- Bootverzekering: dekt alle zaken aan een boot.
Wil je een goede vergelijking voor alle verzekeringen: maak gebruik van onze vergelijkingstool voor de overstap van verzekeraar en ontvang kosteloos een offerte.
Vergelijk alle verzekeringen
Levensverzekeringen:
Er zijn vele soorten levensverzekeringen. Hieronder vind je er een aantal uitgelegd:
- Een overlijdensrisicoverzekering keert uit wanneer de verzekerde persoon komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering. Bij overlijden van de verzekerde keert de verzekeraar een vooraf afgesproken bedrag uit. Met dit uitgekeerde bedrag kan de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost worden waardoor bijv. jouw partner in de woning kan blijven wonen. Het is ook mogelijk om het bedrag op de rekening van de langstelevende te ontvangen (dan moet de verzekering niet verpand worden), zodat de ontvanger zelf kan bepalen wat er met de uitkering gebeurt. Of je wilt dat er een uitkering voor de kinderen komt (als nalatenschap voor bijv. de studie of een huis).
- Kapitaalverzekering: veelal wordt er door middel van een maandelijkse inleg een kapitaal gespaard om het afgesproken bedrag op de einddatum tot uitkering te laten komen (bijv. voor de aflossing van een hypotheek, voor pensioen of voor de (studie van) de kinderen. Vaak komt er ook een bedrag tot uitkering bij overlijden. In een kapitaalverzekering kun je sparen en/of beleggen.
- Lijfrenteverzekering: als je een lijfrenteverzekering (of lijfrente bankspaarrekening) afsluit moet er periodiek premie/inleg of een eenmalige koopsom worden betaald. Een lijfrenteverzekering keert periodiek uit en kan dus bijvoorbeeld gebruikt worden om meer inkomen vanaf je pensioendatum te hebben.
Inkomensverzekeringen:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je afsluit om inkomsten te hebben tijdens ziekte, als je invalide wordt of een ongeval krijgt. Wanneer je geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, kan je inkomen dalen of je kan geheel zonder inkomen komen te zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je jouw hypotheeklasten en andere leefkosten niet of nauwelijks meer kan betalen. De verzekeringen zijn vaak WIA-volgend (vanaf 35% arbeidsongeschikt).
- Woonlastenverzekering bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid: in geval van arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid keert de woonlastenverzekering een deel of het geheel van de woonlasten uit. Je betaalt hier maandelijks premie voor.
Ben je van plan om een verzekering af te sluiten. Laat je deskundig bijstaan voor jouw situatie.