Hypotheekinformatie- en tips

Ga je een hypotheek afsluiten of heb je een hypotheek (of wil je iemand een goede tip geven). Lees dan onderstaande hypotheektips!

1. Vergeet de financieringskosten niet fiscaal af te trekken! Heb je een woning aangekocht/verkocht, je hypotheek overgesloten of een rente aanpassing gedaan? Diverse kosten zijn fiscaal aftrekbaar, bijv. de taxatie, de hypotheekakte, NHG, bereidstellingsprovisie, inkomensverklaring zakelijk, de bouwtechnische keuring als die nodig was, de hypotheekadvies- en bemiddelingskosten. Ook bij echtscheiding zijn de financieringskosten fiscaal aftrekbaar. Heb je een deel consumptieve hypotheek dan zijn de kosten naar rato aftrekbaar.

2. Hypotheekrente maandelijks/jaarlijks terugvragen / aanpassen teruggave hypotheekrente.
Heb jij een hypotheek met fiscaal aftrekbare rente? Dan heb je de keuze voor maandelijkse of jaarlijkse teruggave. Daarnaast moet je er op letten dat je niet teveel per maand terug krijgt indien je een Annuïteiten- en/of Lineaire hypotheek hebt: vergeet dan niet om periodiek de teruggave te wijzigen aangezien je ook steeds minder rente betaalt. Zo voorkom je dat je later een deel moet terugbetalen.

3. Welke inkomensbestanddelen tellen mee? Niet alle onderdelen van je inkomen tellen mee voor de hypotheek. Wat telt er bijv. niet mee: het fiscale inkomen van de bijtelling van je leaseauto, reiskostenvergoedingen, winstdeling, (tijdelijke) WIA uitkering.

De overige tips vind je per onderwerp via de uitklapoptie! En wil je een vrijblijvend gesprek over jouw situatie? Maak het kenbaar via onderstaande button.

Ja, ik wil contact met een adviseur

Tip: Hogere hypothecaire inschrijving

Je kunt bij het afsluiten van je hypotheek in de offerte aangeven of je een hogere hypothecaire inschrijving wilt regelen? Dit kun je doen, zodat je bij een verhoging van de hypotheek (bijv. voor een verbouwing of andere zaken) de hypotheek kunt verhogen zonder tussenkomst van de notaris. Hierdoor bespaar je de hypotheekaktekosten bij een verhoging, toch vaak zo'n € 700,-.

Meestal zijn er bij de notaris geen extra kosten verbonden aan een hogere hypothecaire inschrijving. 

Als je de hypotheek wilt verhogen dan zal er altjd getoetst worden of de verhoging kan t.a.v. de huidige inkomens.

Tip: Naderend pensioeninkomen

Indien je minder dan 10 jaar voor je pensioeninkomen zit dan moet de bank ook rekening houden met het (veelal) lagere pensioeninkomen voor de acceptatie van de hypotheek. Hou hier dus zelf ook rekening mee als je nog wilt verhuizen of je hypotheek wilt verhogen of oversluiten.

Tip: Online rekentools

Niet alle online tools zijn even nauwkeurig. Veelal gaan de rekenmodules ervan uit dat de hypotheek 30 jaar loopt. Als je al een hypotheek na 01-01-2013 hebt gehad dan geldt vrijwel altijd een verkorte looptijd. Hierdoor zal je maximale hypotheek lager zijn. Daarnaast hangt het ervan af met welke toetsrente er gerekend wordt. Er zijn nog 20 zaken die de maximale hypotheek beïnvloeden. Laat de zaken altijd goed doorrekenen door een adviseur o.b.v. jouw specifieke situatie.

Tip: ‘De goedkoopste hypotheek is geen hypotheek’

‘De goedkoopste hypotheek is geen hypotheek’: dat wordt weleens aangegeven, maar bekijk altijd écht goed of extra aflossen zinvol is in jouw situatie. Stel jezelf de vragen: kan ik met mijn vermogen meer rendement maken dan de netto hypotheekrente? Heb ik het geld later eventueel voor andere (grote) uitgaven nodig? En op welk deel ga je aflossen (dat kan nogal uitmaken). Van aflossen word je overigens nooit armer, maar los niet zomaar bedragen af zonder dit goed in kaart te brengen.

Tip: Verlagen rente risicoklasse

Aanpassing van de rente tijdens de looptijd (zonder aanpassing van het rentecontract). Wist je dat je bij niet NHG (= Nationale Hypotheek Garantie) hypotheken mogelijk in aanmerking kunt komen voor een lagere rente (veelal kosteloos), omdat jouw hypotheek t.o.v. de waarde van de woning lager is geworden? Dit kun je bij jouw adviseur of zelf online regelen. 

Tip: Nog steeds de juiste hypotheekvormen?

Als je een hypotheek afsluit is het advies gebaseerd op dát moment en als het goed is, ook rekening houdende met verwachte veranderingen. Maar zoals vaak in het leven kunnen dingen anders gaan. Past jouw hypotheek nog bij jouw situatie? Bijv.

  • Heb jij ooit een Aflossingsvrije hypotheek afgesloten, omdat je de maandlasten zo laag mogelijk wilde? Misschien heb je nu een ruime spaarcapaciteit en wil je wél gaan aflossen. Ga je de hypotheek omzetten of los je periodiek een extra deel af?
  • Mogelijk heb je juist een hypotheek met aflossing, maar is jouw huidige of toekomstige (vermogens)situatie dusdanig dat je denkt: waarom los ik eigenlijk die (vele) honderden euro’s per maand af, terwijl ik dat veel beter kan besteden aan andere dingen in deze fase van mijn leven. Je kunt altijd bekijken wat de opties zijn voor minder of geen aflossing. Neem daar wel alle overwegingen en consequenties in mee (laat je goed informeren).

Tip: Einde looptijd hypotheek

Een hypotheekcontract loopt in beginsel maximaal 30 jaar. Na die periode moet je de openstaande hypotheek terugbetalen. Of je kunt kijken of de looptijd verlengd kan worden of je kunt de hypotheek oversluiten naar een andere bank. Maar is je inkomen dan wel hoog genoeg. Bekijk en regel die zaken op tijd.

Tip: Inbreng eigen geld bij samenwoners

Inbreng eigen geld (bijv. overwaarde, spaargelden, schenking) als je met zijn tweeën een woning koopt. Niet het leukste om over na te denken, maar nog te vaak worden er bij aanvang geen zaken vastgelegd in een samenlevingscontract of in de huwelijkse voorwaarden. Dat gaat goed, tót het moment van relatiebeëindiging.

Veelvuldig komt het voor dat de een overwaarde heeft n.a.v. de verkoop van de woning en de ander niet. Of de een brengt spaargelden in en/of ontvangt een schenking die ingebracht wordt voor de aankoop. Klinkt bekend? Wel/niet vastgelegd? Zo niet, doe dat dan alsnog.

Leg goed vast wat de bedoeling is geweest van de inleg van het eigen geld voor en tijdens de looptijd van de hypotheek. Niet romantisch, wel aanbevelenswaardig!