Hypotheek ABC

In dit hypotheek ABC vind je vele termen die je vaak hoort bij de aankoop van een woning en de financiering ervan (hypotheek). Zo ben je nog beter op de hoogte als je een hypotheek gaat afsluiten (of op een verjaardagsfeestje : )).

Wil je contact i.v.m. de hypotheek: maak het kenbaar via onderstaande button en er wordt binnen 1 dag contact opgenomen.

Contact

Aankoopkosten 

Aankoopkosten 
De aankoopkosten zijn de kosten die je eenmalig betaalt bij de aankoop van je huis. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, hypotheekkosten, taxatiekosten en notariskosten. 

Aankoopsom

De aankoopsom is het bedrag dat je betaalt voor de aankoop van je woning.

Afhandelingskosten

Kosten voor het afhandelen of wijzigen van een hypotheek. 

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rentekosten. Het gehele aflossingsbedrag betaal je aan het einde van de looptijd in één keer terug of je verlengt de hypotheek dan wel je sluit de hypotheek over naar een andere bank.

Annuïteitenhypotheek

Bij een Annuïteitenhypotheek is de bruto maandlast steeds hetzelfde tijdens de rentevaste periode. Dit is de annuïteit (bestaande uit rente en aflossing). De rentekosten worden maandelijks minder en het aflossingsdeel stijgt iedere maand. Dit betekent dat je steeds minder rentekosten kan aftrekken bij de belastingdienst (waardoor de netto lasten licht stijgt tijdens de looptijd).

Appartementsrecht

Bij de aanschaf van een woning die onderdeel is van een groter gebouw, koop je een zogenoemd appartementsrecht. Je wordt eigenaar van het hele pand met het exclusieve gebruiksrecht van jouw appartement. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hiermee dek je het risico voor inkomstendaling wanneer je arbeidsongeschikt raakt.  

Bankgarantie

Bankgarantie 
Een bankgarantie is een garantie van de bankgarantie stellende partij dat de waarborgsom die de koper aan de verkoper moet betalen wordt voldaan. De waarborgsom bedraagt meestal 10% van de verkoopprijs van de woning. Wanneer je de waarborgsom zelf kan betalen, hoef je geen bankgarantie te regelen.

Bankspaarhypotheek 

Met een Bankspaarhypotheek zet je maandelijks geld apart, op een geblokkeerde rekening, voor de aflossing van jouw hypotheek. Op de einddatum van jouw Bankspaarhypotheek komt het saldo op jouw geblokkeerde rekening vrij, en los je in één keer jouw hypotheek af.

Basisrente

De basisrente is de actuele marktrente die een bank in rekening brengt voor nieuw af te sluiten hypotheken. 

Beleggingshypotheek

Bij een Beleggingshypotheek beleg je voor de aflossing van de hypotheek middels een periodieke inleg (bijv. per maand of per jaar). Het eindkapitaal kan lager of hoger worden door de beleggingen.

Bereidstellingsprovisie 

Als het nodig is kun je de periode van de hypotheekofferte verlengen. De bank brengt (meestal) wel verlengingskosten in rekening. Deze kostenpost heet bereidstellingsprovisie. 

Bewijs van eigendom 

Dit is een notariële akte die aangeeft dat je de eigenaar bent van een pand. 

Bijleenregeling

Als je jouw huis verkoopt, is de opbrengst meestal hoger dan de eigenwoningschuld (het bedrag waarover je rente mag aftrekken) voor die woning. Dit verschil is de overwaarde. Sluit je een hypotheek of lening af voor jouw nieuwe huis? Dan mag je de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van de nieuwe woning plus kosten koper minus de eigenwoningreserve (overwaarde van je oude woning en eventuele eerder ontstane overwaarde). Voor meer informatie over de bijleenregeling, ga dan naar belastingdienst.nl via onderstaande link. 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen-woning/u-verkoopt-een-huis/bijleenregeling/ 

BKR toets

Bij de aanvraag van een hypotheek, toetst de geldverstrekker bij de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) of je leningen hebt (en of je geen achterstanden hebt gehad).

Boeterente

De boeterente is het bedrag die je aan jouw huidige hypotheekverstrekker moet betalen voor het tussentijds beëindigen van het rentecontract (bijv. bij het oversluiten van je hypotheek). Of er een boeterente van toepassing is, hangt van vele zaken af.

Boetevrij aflossen

De boetevrije aflossing is het bedrag dat je jaarlijks mag aflossen, zonder dat je boeterente hoeft te betalen (veelal tussen de 10% en 20% per jaar van de - oorspronkelijke - hypotheek). 

Bouwdepot

Bij nieuwbouw of verbouw van je woning, stort de geldverstrekker een deel van jouw hypotheek op een speciale rekening. Met dit geld betaal je de nieuwbouw of verbouwing van jouw woning. 

Bouwrente

Bij de koop van een nieuwbouwhuis maakt de aannemer kosten die hij voorschiet. Over deze kosten rekent de aannemer bouwrente. Er bestaan verschillende soorten bouwrentes.

Bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring is een onafhankelijke keuring van een woning. Door deze keuring krijg je inzicht in de bouwkundige staat van de woning en de verwachte onderhoudskosten op korte en lange termijn.

Bruto inkomen

Dit is je inkomen voor aftrek van belastingen en premies. Het bruto-inkomen bepaalt hoeveel u aan hypotheek kunt krijgen. 

Bureau Krediet Registratie (BKR) 

Alle leningen die je afsluit worden geregistreerd bij het BKR.

Casco oplevering

Je huis wordt wind- en waterdicht opgeleverd maar de binnenkant moet nog gebeuren. 

Conversiekosten

Conversiekosten

Conversiekosten zijn kosten die in rekening kunnen worden gebracht bij het tussentijds wijzigen van de rentevast periode of de vorm van de hypotheek. 

Courtage

Courtage is de vergoeding die je aan jouw makelaar betaalt voor het kopen of verkopen van je huis. 

Dalrente

Dalrente houdt in dat je in de offerte vastlegt dat je de laagste rente krijgt van de voorlopige offerte en de rente in tussentijdse periode tot het passeren van de akte bij de notaris. 

Economische looptijd

De economische looptijd is de periode waarin de hypotheek geheel moet worden afgelost. 

Effectieve rente / JKP

Dit is het rentepercentage dat je uiteindelijk betaald over het krediet, waarbij er ook rekening wordt gehouden met de aanvangskosten en het moment van betalen van de rente (per maand).

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait (EWF) is een percentage van de WOZ-waarde van jouw woning, die je aangeeft bij de aangifte inkomstenbelasting van de belastingdienst. Het eigenwoningforfait is een bijtelling op het inkomen in Box 1. Het EWF beperkt je rente aftrek.

Eigenwoningreserve

De eigenwoningreserve is de verkoopopbrengst van je huis minus de verkoopkosten en de resterende hypotheekschuld. 

Eigenwoningschuld

De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheek waarover je rente mag aftrekken. 

Executieverkoop

Een executieverkoop is een gedwongen verkoop van je woning. Dit gebeurt alleen maar wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen en er geen andere oplossing meer is. 

Execution only

Een hypotheek afsluiten zonder het advies van een hypotheekadviseur. 

Financieringsbeding

Het financieringsbeding is een ontbindende voorwaarde die opgenomen kan worden in een koopcontract van een woning. Als je de hypotheek niet rond krijgt, kun je de koopovereenkomst zonder gevolgen beëindigen binnen de afgesproken termijn. 

Financieringskosten

Financieringskosten zijn alle kosten die ontstaan in verband met het afsluiten van een hypotheek. Denk hierbij aan de kosten voor taxatie, notaris, NHG en advies- en bemiddeling. 

Garantieregeling 

Als je een garantieregeling afsluit, wordt jouw nieuwbouwwoning ook afgebouwd wanneer de aannemer failliet gaat. Daarnaast heb je ook garantie op kwaliteit van de meeste onderdelen van de woning.

Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF)

Deze gedragscode beschermt consumenten tegen te hoge hypotheekschulden.  

Herbouwwaarde

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om dezelfde woning opnieuw te bouwen op dezelfde plek. Het is gebruikelijk dat de herbouwwaarde is vermeld in een taxatierapport. Deze waarde is ook van belang voor de Opstalverzekering.

Huurbeding 

Een huurbeding is een clausule in de hypotheekovereenkomst. Door het huurbeding mag je de woning niet verhuren zonder toestemming van de geldverstrekker. 

Hypothecaire inschrijving

Wanneer het recht van hypotheek op de woning wordt ingeschreven in het hypotheekregister, wordt dit een hypothecaire inschrijving genoemd. 

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is een lening om een huis van te kopen. 

Hypotheekakte

De hypotheekakte is het officiële contract behorende bij een hypothecaire lening en is opgesteld door een notaris. 

Hypotheekgever

De persoon die de lening ontvangt is de hypotheekgever. 

Hypotheeknemer/hypotheekhouder

De geldverstrekker.

Hypotheekrecht

Voor de hypotheek vraagt de bank een onderpand. Jij geeft het recht van hypotheek aan de bank.

Hypotheekrente

De hypotheekrente is de vergoeding over de lening (de hypotheek) die je maandelijks betaalt aan de bank.  

Hypotheekrenteaftrek 

Je kan de betaalde hypotheekrente aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Je kan de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken van de inkomstenbelasting. 

Inboedel 

De inboedel is alles wat zich in de woning bevindt en niet aan het pand vastzit. 

Inkomenstoets

De inkomenstoets geeft aan hoeveel je mag lenen ten opzichte van je inkomen.

Intentieverklaring

In een intentieverklaring verklaart jouw werkgever dat je een arbeidscontract voor onbepaalde tijd zal krijgen (onder voorwaarde dat de situatie van het bedrijf niet verandert en je jouw werk goed blijft doen). 

Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) 

Het jaarlijks kosten percentage zijn de daadwerkelijke kosten die je jaarlijks voor jouw hypotheek betaalt (ook de aanvangskosten worden dan in een percentage uitgedrukt en opgeteld bij de hypotheekrente).

Kadaster 

In het kadaster staan alle onroerende zaken van Nederland geregistreerd. Daarnaast kan je ook zien wie de eigenaar van het onroerend goed is en welke rechten daarbij horen. 

Koopcontract

In het koopcontract zijn alle afspraken over de aanschaf van de woning opgenomen. Na het ondertekenen van het koopcontract heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd of je de woning echt wilt kopen.

Koopsubsidie

Koopsubsidie is/was een tegemoetkoming in de hypotheeklasten van de woning. De koopsubsidie is bedoeld voor mensen met een bescheiden inkomen en vermogen om hulp te bieden bij de koop van een woning.

Kopersmarkt 

Er is sprake van een kopersmarkt indien het woningaanbod groter is dan de vraag naar koopwoningen. 

Kosten koper (k.k.)

Dit betreffen de kosten die je hebt bij de aanschaf en de financiering van een woning (bijv. voor de taxatie, overdrachtsbelasting, de notaris en de hypotheek).

Leningdelen 

Jouw hypotheek kan worden opgesplitst wanneer je verschillende hypotheekvormen, rentevaste perioden of looptijden wilt (of verschillende fiscale regimes hebt). Al deze opsplitsingen worden leningdelen genoemd. 

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waar een levensverzekering aan gekoppeld is.

Levensverzekeringen

Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden of bij leven (op een vooraf afgesproken datum). Je bouwt kapitaal op met een levensverzekering, dat je in de toekomst voor verschillende doelen kunt gebruiken. 

Leveringsakte

Dit is een notariële akte die wordt opgemaakt bij koop van een onroerend goed. De woning komt hiermee op jouw naam te staan. De leveringsakte wordt ook wel transportakte genoemd.

Lineaire hypotheek

Bij een Lineaire hypotheek betaal je elke maand rente en een vast bedrag van de hypotheek terug (de aflossing). Hierdoor wordt de schuld steeds kleiner en betaal je steeds minder rente. De gehele lening is aan het einde van de looptijd afgelost.

Looptijd van de hypotheek

Dit is de periode waarin je de hypotheek moet aflossen. De looptijd kan per leningdeel verschillen.

Maandlasten

Dit is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor jouw hypotheek. Dit bedrag bestaat uit rente en vaak aflossing.

Maximale hypotheek 

Dit is het maximale bedrag wat je kan lenen. Het maximale bedrag hangt onder andere af van jouw inkomen, de hoogte van de hypotheekrente en of je wel/geen andere leningen hebt.

Meeneemregeling/verhuisregeling

Met de meeneemregeling/verhuisregeling neem je jouw huidige rentecondities mee naar jouw nieuwe hypotheek/woning. Als je een lage rente of een aantrekkelijke hypotheekvorm hebt, kan dit interessant zijn. 

Meer- en minderwerk 

Heb je voor jouw nieuwbouwwoning extra wensen, bijvoorbeeld extra stopcontacten, een uitbouw, het verleggen van leidingen of wil je aanpassingen aan de keuken. Dan heet dit meerwerk. Wanneer je zaken wilt schrappen die in het bouwplan staan dan heet dit minderwerk. 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 

Via de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning stelt het Waarborgfonds zich borg voor terugbetaling van de hypotheek. Dit geeft de bank meer zekerheid tot terugbetaling en leen je daardoor meestal tegen een lagere rente op jouw hypotheek. Voor NHG betaal je eenmalig de NHG kosten.

Nominale rente

De nominale rente is het daadwerkelijk afgesproken en betaalde rentepercentage op jouw hypotheek. 

Notariële akte 

Een notariële akte is een rechtsgeldige afspraak op papier. Iedereen moet zich houden aan de afspraken in de akte. De akte wordt opgesteld door een notaris. 

Onderhandse akte 

Een onderhandse akte is een akte die wordt opgesteld zonder tussenkomst van een notaris. 

Onderpand

Voor een hypothecaire lening vraagt de bank altijd een onderpand. Dit onderpand is meestal je woning. 

Onder water staan 

Indien jouw hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. 

Onroerend goed (OG)

Onroerend goed is een goed dat niet verplaatsbaar is. Bijv. een huis, grond of een bedrijfspand. 

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden worden vermeld in de koopakte en zijn bedoeld om de koper te beschermen. Door deze voorwaarden kan de koper zonder kosten van de koop afzien. 

Opstal

Het gebouw, de bijbehorende bijgebouwen en alles wat daaraan vastzit. De grond hoort niet bij opstal. 

Overbruggingskrediet 

Een overbruggingskrediet kan je afsluiten wanneer je de overwaarde van jouw huidige huis nodig hebt voor de financiering van jouw nieuwe huis. De woning hoeft nog niet verkocht te zijn om deze vorm af te sluiten. Het betreft de voorfinanciering van de verwachte overwaarde van de woning. Bij verkoop van jouw huis moet het overbruggingskrediet meteen worden afgelost met de overwaarde.  

Overdrachtsbelasting 

Dit is de belasting die een koper van een bestaande woning moet betalen bij overdracht. Kopers onder de 35 jaar kunnen onder voorwaarden éénmalig een vrijstelling aanvragen voor de overdrachtsbelasting. 

Overgangsrecht  

Indien je een hypotheek had vóór 01-01-2013 dan kan je onder bepaalde voorwaarden nog steeds een Aflossingsvrije hypotheek of (Bank)spaarhypotheek afsluiten met behoud van hypotheekrenteaftrek. Dat betreft uw Overgangsrecht. 

Overlijdensrisicoverzekering 

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een vooraf afgesproken bedrag uitkeert op het moment van overlijden van de verzekerde. 

Oversluiten 

Het opnieuw afsluiten van je huidige hypotheek tegen andere voorwaarden. Denk hierbij aan een andere hypotheekvorm en/of een lagere rente.  

Overwaarde

Je woning is meer waard dan jouw huidige hypotheeksom.

Pandrecht

De bank wil graag de zekerheid dat je jouw lening terugbetaalt. Je kan de bank bijvoorbeeld pandrecht geven op verzekeringen of spaarrekeningen. Als je jouw lening niet terugbetaalt, kan de bank daarmee de hypotheek aflossen. 

Passeren

Het passeren van de hypotheek houdt in dat alle partijen samen komen om de hypotheekakte te ondertekenen in het bijzijn van de notaris. De hypotheek is vanaf dat moment ingegaan. 

Perspectiefverklaring 

Met een perspectiefverklaring wordt het voor flexwerkers makkelijker om een hypotheek af te sluiten. 

Recht van hypotheek 

Het recht van hypotheek houdt in dat je bank het recht krijgt om jouw woning te verkopen wanneer je niet aan jouw verplichtingen voldoet. 

Rente

De vergoeding die je betaalt voor het lenen van geld.

Rentebedenktijd 

Is een periode voor het einde van je rentevaste periode waarin je zelf kiest wanneer je jouw hypotheekrente opnieuw voor een aantal jaar vastzet. 

Rentemiddeling 

Rentemiddeling kan interessant zijn wanneer de huidige rente lager is dan de rente die je voor jouw hypotheek betaalt. Je kan tussentijds jouw rente wijzigen naar de huidige rente. Voor deze wijziging moet je een vergoeding betalen aan de bank (in de vorm van een opslag op de actuele rente i.p.v. een groot bedrag ineens). 

Rentevaste periode 

De periode dat de rente van je hypotheek gelijk blijft. De periode kan liggen tussen de 1 maand en de 30 jaar. 

Rentevorm 

Je kan kiezen uit een vaste of variabele rente. 

Restschuld

Als de woningwaarde bij verkoop lager is dan de hypotheek die je moet terugbetalen. Je kan soms je restschuld meefinancieren in de hypotheek voor jouw nieuwe huis. Dit kan alleen wanneer je inkomen hoog genoeg is. 

Restschuld financieren

Je kan soms je restschuld meefinancieren in de hypotheek voor jouw nieuwe huis. Dit kan alleen wanneer je inkomen hoog genoeg is. 

Risico-opslag 

De verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning bepaalt in welke tariefklasse jouw hypotheek valt. Bij iedere tariefklasse hoort een risico-opslag. De risico-opslag komt boven op je rente. Hoe lager de risicoklasse, hoe lager de rente. Bij veel banken kun je dit tijdens de looptijd wijzigen (of gaat automatisch).

Royeren

Wanneer je hypotheek volledig is afgelost, wordt deze verwijderd uit het hypotheekregister. Dit wordt royeren genoemd. 

Samenlevingscontract 

Als je niet getrouwd bent maar wel samen een huis wilt kopen. Dan is het aanbevelenswaarsdig om een samenlevingscontract af te sluiten. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin de vermogensrechtelijke verhoudingen tussen twee of meer mensen worden vastgelegd. 

Servicekosten 

Wanneer je een appartement koopt, betaal je maandelijks servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). 

Sleutelverklaring 

Een sleutelverklaring is een door verkoper en koper opgestelde verklaring waarin zij afspreken dat de sleutels al voor het ondertekenen van de akte van levering aan de koper ter beschikking zijn gesteld. 

Sociale koopwoningen 

Een sociale koopwoning is gesubsidieerd door de overheid. 

Spaarhypotheek 

Met een Spaarhypotheek spaar je maandelijks in een kapitaalverzekering voor de aflossing van jouw hypotheek (aflossing ineens aan het einde van de looptijd).

Starterslening 

Met een starterlening van de gemeente kan je een deel extra lenen voor de aankoop van je eerste woning (de 1e jaren rentevrij). Er zijn voorwaarden aan verbonden.

Stichtingskosten 

Zijn de totale kosten voor de bouw van je nieuwbouwwoning. 

Stichting Waarborgfonds Eigen Woning 

Staat gerant voor jouw hypotheek, wanneer je een Nationale Hypotheek garantie (NHG) afsluit. 

Successiewet 

In de successie wet staat de erf- en schenkbelasting geregeld.

Tariefklasse (rente risicoklasse)

Een hypotheek valt in een bepaalde tariefklasse. De tariefklasse is gebaseerd op de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van de woning. De tariefklasse bepaalt de risico-opslag. 

Taxatie 

Bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald door een taxateur. De taxatiewaarde wordt vastgelegd in een taxatierapport. 

Toetsinkomen 

Met het toetsinkomen wordt de hoogte van de maximale hypotheek berekend. 

Toetsrente 

De toetsrente is van belang voor de bepaling van de hoogte van de hypotheek. De toetsrente moet ervoor zorgen dat huizenkopers beschermd worden tegen te hoge maandlasten. 

Variabele rente 

Bij een variabele rente wordt er geen rentevaste periode afgesproken. De rente kan hierdoor maandelijks veranderen. Er bestaan ook 3, 6, 9 en 12 maands rente.

Vaste lasten

Dit zijn terugkerende kosten die je na aankoop van een eigen woning meestal maandelijks betaalt. 

Verbouwingsplan 

Wanneer je jouw woning gaat verbouwen met jouw hypotheek, heb je een verbouwingsplan nodig. In dit plan staat wat je gaat verbouwen en hoeveel dit kost. 

Vereniging van Eigenaren (VvE) 

Iedere appartement eigenaar is automatisch lid van de VvE. De vereniging voert het beheer over de gemeenschappelijke zaken van het gebouw. 

Verkopersmarkt 

De vraag naar huizen is groter dan het aanbod van huizen. 

Verlengingsvoorstel 

Je ontvangt meestal minimaal drie maanden voordat de huidige rentevaste periode afloopt een verlengingsvoorstel van de bank. Hierin doet de bank een voorstel voor een nieuwe rentevaste periode voor de hypotheek.

Vrij op naam 

Wanneer je een huis ‘vrij op naam’ koopt, betekent dit dat de verkoper de kosten voor overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. 

Vrij te aanvaarden

Wanneer een woning niet bewoond wordt door huurders, is de woning vrij te aanvaarden. Een woning is minder waard als het bewoond wordt. 

Waarborgsom 

Een waarborgsom bij een koopwoning bedraagt meestal 10 procent van de koopprijs. Je kan de waarborgsom zelf betalen of een bankgarantie regelen. 

Werkgeversverklaring 

De werkgeversklaring geeft de hoogte van jouw inkomen en het soort dienstverband aan. Deze verklaring heb je vaak nodig om een hypotheek af te sluiten wanneer je in loondienst bent. 

Woonvergunning

Een woonvergunning geeft je toestemming om in een bestaand gebouw, of gedeelte daarvan, te mogen wonen. Een woonvergunning kan je aanvragen bij de gemeente. 

WOZ-waarde 

Dit is de waarde van jouw woning die jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen die je moet betalen. 

Zelfstandig ondernemer 

Wanneer je minimaal één jaar zelfstandig ondernemer bent, kan je een hypotheek aanvragen. De hoogte van de hypotheek wordt bepaald op basis van jouw persoonlijke situatie. 

deel deze pagina met

« Naar het overzicht