Blog: Hulp ouders aan kinderen

Wilt u uw kind helpen met de aankoop van een woning? Of wilt u geholpen worden als kind?

In onderstaande blog vindt u diverse mogelijkheden voor hulp van ouders aan kind voor de aankoop van een woning. Ook vindt u aanvullende informatie voor de afwegingen. De tekst is geschreven richting de ouders, maar bent u zelf het kind dan is het ook goed om de opties te kennen.

1. Familiebank

U kunt als ouder geld lenen aan uw kind om een woning te kopen. Of een aanvullend deel voor bijvoorbeeld een deel van de woning of voor verbouwing/verduurzaming. In de basis geldt dat er een annuïtair- of lineair aflosschema moet zijn om de lening in uiterlijk 360 maanden af te lossen. Heeft uw kind vóór of na 1 januari 2013 een eigen woning met hypotheek gehad dan gelden afwijkende regels. Het rendement kan door de in rekening te brengen rente hoger liggen dan de huidige spaarrente. De ouders kunnen overwegen om de rente (en mogelijk ook de aflossing) jaarlijks weer terug te schenken binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling. Laat wel goed uitzoeken wat uw Box 3 consequenties zijn. Dit uitgeleende geld valt in de overbruggingswet onder ‘overige bezittingen’: de Belastingdienst gaat er dit jaar vanuit dat u een fictief rendement behaalt van 6,17%. Over dit rendement betaalt u 32% belasting. Of er daadwerkelijk sprake is van belasting betalen hangt van uw totale vermogen af.

2. Garantstelling

Sommige banken werken met een garantstelling van de ouders indien het kind de woning net niet volledig kan financieren. Hierover moet u goed nadenken dat het u niet belemmert in volgende stappen op de woningmarkt of ten aanzien van andere financiële zaken. U wordt in beginsel volledig aansprakelijk voor de lening van uw kind. Ten slotte moet het aannemelijk worden gemaakt dat de hypotheek binnen 5 tot 10 jaar door uw kind alleen gedragen kan worden. Dan moet u als ouder weer uit de hypotheekakte ontslagen worden. Daar zijn kosten aan verbonden.

3. Schenken (eenmalig)

In 2023 kunt u aan uw kind zonder schenkbelasting een bedrag schenken van € 28.947,- (mits uw kind of de partner onder de 40 jaar is).

U kunt er ook voor kiezen om een groter bedrag te schenken en uw kind belasting over het meerdere te laten betalen (of u betaalt die belasting). De belasting is tot een bedrag van € 138.642,- (2023) 10% over het meerdere van de vrijstelling.

U kunt uw kind mogelijk ook helpen met een deel van de financiering van de verbouwing of de inrichting. Of u kunt overwegen om bestaande leningen (bijv. een autolening of een studielening) voor uw kind af te lossen. Deze leningen beperken de leencapaciteit voor de hypotheek. Wat het meest gunstige is, is per situatie verschillend (bijv. de hoogte van de rente en overige voorwaarden van de bestaande lening en van de studielening).

4. Schenken (jaarlijks)

U kunt ook besluiten om jaarlijks een schenking te doen. De maximale schenking vrijstelling voor de belasting is anno 2023 € 6.035,-. Indien u een aantal jaren schenkt kan uw kind later een bedrag inbrengen voor de aankoop van de woning. U kunt voorwaarden stellen aan de schenkingen. Als u helemaal grip wilt houden op de besteding dan kunt u ook schenken op papier. Dan kan uw kind nog niet over het bedrag beschikken, maar pas op het moment dat u het bedrag overboekt (bijv. op het moment dat de woning gekocht wordt). Als uw kind dan een huis gaat kopen, boekt u het bedrag ineens belastingvrij over. U moet dit administratief bijhouden

5. Woning verkopen aan uw kind

Soms kan het financieel gunstig en leuk zijn om uw woning aan uw kind te verkopen. Dat mag op dit moment o.b.v. de WOZ waarde van de woning. In veel situaties ligt de WOZ waarde lager dan de marktprijs, waardoor dat aantrekkelijk kan zijn.

6. Zelf een woning aankopen voor uw kind

Tot een paar jaren geleden zagen we vaker dat ouders een woning voor een kind kochten. Dat is minder interessant geworden n.a.v. de verhoging van de overdrachtsbelasting (10,4% over de aankoopprijs) en diverse regels van vele steden waarbij er een zelfbewoningsplicht geldt. Voor uw kind is de overdrachtsbelasting 2% of mogelijk 0% als uw kind onder de 35 jaar is en nog geen gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling (de aankoopprijs voor de vrijstelling is nu gemaximeerd op € 440.000,-).

De genoemde bedragen gelden in 2023. In andere jaren kan dit afwijken / wijkt dit af.

Floris de Nooij
Team Woon & Bespaar

Wil je overleg over dit onderwerp? Laat je gegevens achter via onderstaande contactbutton en we nemen contact met jou op. Er zijn geen kosten verbonden aan dit gesprek.

Intakegesprek hypotheek aanvragen

Blog:Hulpoudersaankinderen

« naar het blog overzicht